spot_img
luni, septembrie 9, 2024
spot_img
Judeţul Teleorman
cer acoperit de nori
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
5kmh
100 %
mar
26 °
mie
22 °
joi
29 °
vin
33 °
sâm
15 °
AcasăSocialActivitățile salvatorilor, în ultimele 24 de ore, au inclus 230 de misiuni...

Activitățile salvatorilor, în ultimele 24 de ore, au inclus 230 de misiuni de stingere a incendiilor și peste 1.350 de cazuri SMURD

-

Activitățile salvatorilor, în ultimele 24 de ore, au inclus 230 de misiuni de stingere a incendiilor și peste 1.350 de cazuri SMURD, dintre care 1.341 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 11 pentru descarcerare. De asemenea, colegii noștri au desfășurat 31 de misiuni de deblocare sau salvare și alte 186 de intervenții în sprijinul comunităților.
Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor și intensificărilor vântului, incendiile de vegetație înregistrate în ultimele 24 de ore au afectat suprafețe mari de teren. Astfel, pompierii au desfășurat 177 de intervenții pentru lichidarea focarelor care au cuprins mai bine de 1.000 ha de teren.
Cele mai provocatoare intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație au loc în zonele montane, unde accesul forțelor de intervenție se realizează cu dificultate. România beneficiază de resurse aeriene (elicoptere din dotarea Inspectoratului General de Aviație și aeronave MAPN), care pot sprijini pompierii și pot arunca apă asupra focarelor.
Astfel de incendii de fond forestier au avut loc, ieri, în județele Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Vâlcea, zone în care au fost mobilizați pompieri militari și voluntari, polițiști, silvicultori, cetățeni și reprezentanți ai administrației publice locale, dar și tehnică specifică din cadrul instituțiilor implicate. Echipajele au acționat atât terestru, cât și aerian, prin intervenția elicopterelor Black Hawk aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviație din MAI și a aeronavelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. În această dimineața, vor fi efectuate recunoașteri în teren, iar echipajele vor relua operațiunile de limitare și stingere a incendiilor, în funcție de situațiile constatate.
Principala cauză a incendiilor de vegetație uscată este reprezentată de factorul uman, care folosește focul deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea vegetației. Această practică este periculoasă și, în condiții de vânt sau temperaturi ridicate, focul poate scăpa de sub control și se poate extinde foarte rapid.
În România, arderile de vegetație sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicții se sancționează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase și pentru a proteja atât mediul și siguranța publică.
Pentru a afla mai multe informații utile despre cum să preveniți sau cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU, disponibilă, gratuit, din App Store și Google Play!
Sursa- IGSU
Sursa foto- G4media.ro

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri