În cursul zilei de ieri, salvatorii teleormăneni au răspuns prompt la cele 20 de solicitări venite din partea cetățenilor, aceștia semnalând anumite situații de urgență în care viața sau bunurile materiale le erau puse în pericol, astfel:
17 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale grave;
- un eveniment rutier, produs pe DJ 601, între Videle și Mârșa, cu un autoturism răsturnat și o victimă de aproximativ 19 ani transportată la spital cu multiple traumatisme;
- un incendiu de locuință, în municipiul Alexandria;
- o misiune în sprijinul SAJ Teleorman, pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate.
𝐀𝐮 𝐫𝐞𝐮𝐬̦𝐢𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐞𝐳𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐬̦𝐢 𝐨 𝐦𝐚𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧.
Aseară, în jurul orei 19.00, în municipiul Alexandria, pe strada Nicolae Bălcescu, pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit.
La sosirea echipajelor de pompieri, focul se manifesta cu flacără deschisă atât în interiorul locuinței, cât și la nivelul acoperișului, cu posibilitate de propagare la două case de locuit și la un autoturism de teren, aflate la doar câțiva metri depărtare.
Cu toate că accesul salvatorilor era îngreunat de spațiile înguste dintre construcții, aceștia au reușit să realizeze un dispozitiv de intervenție eficient, care le-a permis să acționeze simultan pentru protejarea bunurilor din apropiere și pentru stingerea incendiului. Focul a fost stins în limitele găsite după aproape o oră și jumătate.
Au ars ori au fost deteriorate acoperișul casei, realizat din lemn, tablă și țiglă, pe aproximativ 90 mp, tâmplăria din lemn a construcției (o fereastră și două uși), două obiecte de mobilier (un dulap și un pat), aproximativ 200 kg de textile și mai multe deșeuri de lemn. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 15000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 250000 de lei.
Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un arzător folosit la gătitul mâncării, lăsat în funcțiune nesupravegheat în apropierea materialelor ușor combustibile.
Având în vedere acest eveniment și pentru ca cetățenii să fie în siguranță, pompierii militari le recomandă următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
- verificați periodic buteliile și aparatele de gătit, pentru ca acestea să nu prezinte defecțiuni și luați imediat măsuri de remediere a lor, cu personal specializat, în momentul când le observați. Nu încercați să folosiți diferite improvizații, deoarece ele vă pot pune viața în pericol!;
- pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
- supravegheați permanent sursele de foc, nu lăsați copiii singuri în bucătărie și îndepărtați materialele care pot lua foc de lângă aragaz;
- utilizați corect aparatele de gătit sau sobele de încălzit;
- la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie să se facă în mod corect, cu emulsie de apă și săpun, fără flacără;
- închideți buteliile după utilizarea lor;
- nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Sursa- ISU Teleorman