Călinești, Nenciulești, Mavrodin, Crângeni, Călmățuiu de Sus, Ciuperceni, Traian, Seaca, Mereni, Crevenicu, Năsturelu, Zimnicea, Măgura, Buzescu, Nanov, Troianul, Bogdana, Segarcea Vale, Lița, Blejești, Purani, Fântânele, Suhaia, Pietroșani, Bujoru și Conțești sunt localitățile în care voluntarii și pompierii militari teleormăneni au desfășurat, în ultimele trei zile, acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea incendiilor în sezonul rece.
Pe timpul acestora, au fost prezentate principalele cauze care au provocat incendii în locuințe sau în gospodării, astfel:
scurtcircuitul: instalații electrice/prize defecte;
coșul/burlanul de fum defect, necurățat sau neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului;
cenușă, jar sau scântei de la sistemele de încălzit;
folosirea focului deschis în spații închise, în apropierea lichidelor inflamabile;
amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de sistemele de încălzit.
Pompierii au discutat cu cetățenii despre incendiile care pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de folosirea necorespunzătoare a buteliilor. De asemenea, au adus în atenție folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile, acțiuni ce pot avea consecințe grave dacă nu sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor.
Pe timpul acțiunilor, au fost diseminate materialele de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”. Acestea au fost distribuite și la operatorii economici, unitățile de învățământ, unitățile de cult și primăriile din localități, astfel încât mesajele de prevenire să ajungă la cât mai mulți cetățeni.
Crearea unei culturi a prevenirii în comunitățile noastre prin cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri şi a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului adoptat în cazul producerii lor, rămâne obiectivul principal al pompierilor militari teleormăneni, motiv pentru care activitățile de informare preventivă vor continua și în perioada următoare.
„Stop incendiilor de locuințe!” este mesajul ce trebuie să ajungă în această perioadă în casele tuturor teleormănenilor!
Sursa : ISU Teleorman